25 Mart 2011 Cuma

Tall Fescue-Kamışsı Yumak ( Festuca arundinacea Schreb.)

Tall Fescue-Kamışsı Yumağın anavatanı Avrupa ve Asya’nın serin, ılıman ve nemli  bölgeleri ile Kuzey Afrika’dır. Doğal yayılma alanı ise Avrupa, Kuzey Afrika, Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zelanda ve Avuztralya’nın ıslak ve bataklık çayırlarıdır(Ayan ve Acar,2009; Hoover ve ark.,1948).


 



Uzun ömürlü bir bitki olan Tall Fescue-Kamışsı Yumak serin ve nemli bölgelerde iyi gelişir. Derin köklü olması ile sıcağa ve kurağa diğer çim türlerinden daha iyi dayanır. Kurak dönemlerde diğer türlere gore yeşilliğini uzun sure devam ettirir. Soğuğa dayanımı çok yüksek değildir.Gölgeye dayanımı orta derecededir. Basılmaya ve çiğnenmeye dayanımı ise yüksektir(Açıkgöz, 1994).
Çok değişik toprak şartlarında yetiştirilebilir. En iyi gelişimini verimli, nem tutan ve organik maddece zengin topraklarda yapar. Ancak verimsiz ve toprak reaksiyonu çok değişik topraklarada kolayca uyum gösterir. Örneğin pH’sı 4,7 ile 8,5 arasında değişen topraklarda yetişebilir. Bununla beraber asit toprakları (pH 5,5-6,5) tercih eder. Alkali ve tuzlu topraklarda diğer çim türlerinden daha iyi gelişir. Su göllenmesine ve zayıf drenajlı topraklara dayanımı oldukça iyidir (Açıkgöz, 1994).
Son yıllarda ince yapraklı,yavaş gelişen ve çim alanlara uygun Tall Fescue-Kamışsı Yumak çeşitleri geliştirilmiştir. Bu çeşitler yazları sıcak ve kurak geçen kara iklimin veya Akdeniz ikliminin hokum süedüğü alanlarda ile kullanılmaya başlamıştır. Basılmaya dayanım yüksek olması nedeni ile spor alanlarda kullanımı giderek artmaktadır. Tohumları oldukça iri olması nedeniyle ekimi kolaydır. Çıkıştan sonra bitkiler hızla gelişerek toprağı kaplarlar (Açıkgöz, 1994).