17 Nisan 2013 Çarşamba

Turfgrass İçin Yavaş Salınımlı Azot Kaynakları



Turfgrass İçin Yavaş Salınımlı Azot Kaynakları

Turf’de (Turf: Özel nitelikli çim alan) kullanım için sentetik yavaş salınımlı azot kaynakları gün geçtikçe artmaktadır. 3 ana gruba ayrılabilirler:
  1. Sentetik organik azot bileşimleri
  2. Sınırlı çözünürlüğe sahip inogranik gübreler
  3. Nitrifikasyon inhibitörleri içeren ürünler
Yavaş salınımlı ürünlerin Turfe uygulanmasından elde edilecek temel avantaj amonyum sülfat gibi daha geleneksel gübreleme maddelerine oranla daha az sayıda uygulamaya ihtiyaç duyulmasıdır. Özellikle modern kum bazlı kök alanlarında çim ve tohum yataklarında çözünür gübreler kökten su ile atılabilirken bu gübreler azot tedariki konusunda daha kullanışlıdır.

1.Sentetik Organik Azot Bileşimleri

Bu maddelerin yavaş salınımları suda hafif çözülebilir olmalarına dayanır.

1.1.İsobutylene Diurea-IBDU (İsobutilendiüre)

(IBDU). %32 N içerir. Toprağa uygulandığında, IBDU mikroorganizmalar tarafından çözünebilir üreye ayrıştırılır. Ayrıştırmanın hızı toprak sıcaklığı, nem oranı ve küçülen gübre granül boyutu ile artar. Ardından üre amonyum karbonata dönüştürülür. IBDU uygulamasının toprağa sıfır ya da az miktarda asidite etkisi olur.
IBDU içeren gübreler ile yapılan denemelerde toprak sıcaklığının 8oC derecenin altında ve mikrobik aktivitenin minimum olduğu kış aylarında çimin büyümeye devam etmesi için IBDU bitki için kullanılabilir azot salgılaması yapar. Bu tamamen maddenin kimyasal bozunmasıyla ortaya çıkar. Sonbaharda IBDU denemesi etkilerini ilkbahara taşır ve çimin erken yeşillenmesini sağlar.
IBDU içeren gübreler şu an yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu maddelerin içindeki azotun neredeyse tamamı IBDU olarak ya da çözünebilir inorganik bir maddeyle bileşimi olarak bulunur.  Bileşik bir gübrede ise diğer besinler geleneksel inorganik çözünen formları ile mevcuttur.

1.2.Metilen Üre

%40 N içerir. Üre formaldehit olarak billinen bu madde gübre olarak kullanılan sentetik organik maddelerin en eskisidir. Toprak mikroorganizmaları tarafından bir dizi çözünürlük ve üreye ayrıştırılma hızı değişen bileşiğin eyleme alınmasıyla olur. Ayrışmayı belirleyen faktörler IBDU ile benzerlik gösterir, ancak daha çözünebilir metilen üre formları daha çabuk ayrışarak toprağa daha hızlı azot kazandırabilir. Genelde granül formda bulunsa da metilen ürenin çözünürlüğüne bağlı olarak yavaş salınımılı sıvı formları da vardır.

2.Sınırlı Çözünürlüğe Sahip İnogranik Gübreler

2.1.Magnezyum Amonyum Fosfat

 MgNH4PO4. %10 N içerir. Bu madde kimyasal doğası gereği su da hafif çözünebilirdir. Azot salınımı (amonyum-N olarak), sentetik organik bileşimlerde olduğu gibi toprağa değil, kimyasal reaksiyonlara bağlıdır. Magnezyum amonyum fosfat bazen bileşik gübreler ile kullanılır ancak yüksek fosfor yüzdesi (%40 P2O5, %22 P) yabancı otların (annual meadow-grass) üremesini arttırabiliceği için kaliteli çimde kullanımı kısıtlanır.

2.2.Reçine Kaplı Gübreler

Bu ürünlerde çözünebilen azot taşıyıcıları toprak çözeltisine yavaş yavaş difüze oldukları reçine ile kaplıdır.  Değişik oranlarda azot, fosfor ve potasyum içeriğine sahip birçok ürün mevcuttur. Bu maddelerin yavaş salınımlı gübrelere karşı en büyük avantajı sadece azota değil toprağın ihtiyacı olan birçok önemli besine sahip olmalarıdır. Yüksek sıcaklıklarda salınım hızı artar. Büyük filiz boyutları yüzünden birçok reçine kaplı gübre Turf kullanımı için uygun değildir. Bunun nedeni biçme sırasında gübrede kesilme olursa tüm gübre toprağa yayılır ve kavrulma ile sonuçlanır.

2.3.Sülfür Kaplı Üre

 %32 N içerir. Üreyi sülfür ile kaplamak bu elementin toprakta çözünmesini büyük ölçüde azaltır. Üre sülfür kaplamadaki difüzyon ile ya da kaplamanın ayrışması ile yavaşça toprak çözeltisine girer. Sıcaklık arttıkça salınım hızı artar. Toprak bakterileri tarafından üretilen asidin etkisi ile sülfür kaplama sülfata(SO4-2) dönüştürülür. Birçok sülfür kaplı ürede  sülfürün dışında polimer kaplamada bulunur. Biçme makineleri tarafından kesilebilecek kaplamalar Turf’de kavrulmaya yol açabildiğinden büyük granül boyutları ile Turf için uygun değildir.  Ancak Turf’e özel küçük boyutları mevcuttur.

3.Nitrifikasyon İnhibitörleri İçeren Ürünler

Amonyum-N'ın Nitrat-N’a dönüştürüldüğü nitrifikasyon süreci toprak bakterileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Eğer bu bakterilerin aktivitesi kısıtlanabilirse uzun bir dönemde daha küçük miktarlarda nitrat üretimi gerçekleşebilir ve bu sayede amonyum (NH4) kil minerallerinde ve organik maddede tutulabilir. Bakteri tarafından yapılan nitrifikasyonu engellemek adına birkaç kimyasal kullanılabilir, en çok kullanılan ikisi Dicyandiamide ve Nitrapyrindir. Didin adı verilen Dicyandiamide ile birlikte geleneksel çözünür azot kaynakları içeren tescilli çim gübreleri mevcuttur. Didin sentetik organik yavaş azot salınımlı gübreler gibi hareket eder.

*Turf/Turfgrass: Özel nitelikli çim alan

Kaynak: Lawson, D.M., 2002. Fertilisers for Turf. Second Edition. The Sports Turf Research Institute, ISBN 1-873431-29-5