18 Temmuz 2011 Pazartesi

Bermudagrass-Köpek Dişi Ayrığı=Bermuda Çimi(Cynodon dactylon L.Pers)


Dünya’da, çok yaygın kullanım alanları bulunan ve ılıman koşlulara adapte olabilen Bermudagrass-Köpek Dişi Ayrığı=Bermuda Çimi, Liliopsida sınıfı, Poaceae familyasında yer alır. Genellikle Doğu Afrika’dan yayılan cins, deniz yüksekliğinden değişik yüksekliklere kadar adaptasyon gösterebilmektedir (Avcıoğlu ve Soya,2009; Anonim,2007m). Ilık-yağışlı, tropik ve suptropik iklimlere adapte olan bitkinin anavatanı pek çok araştırıcı tarafından Hindistan olarak da bildirilmektedir(Avcıoğlu ve Soya,2009; Manga ve ark.,1999).

Özellikle çim alanlar için ıslah edilen çeşitler çok yayılıcı, ince yapraklı, sık bir çim örtüsü oluşturur. Gerek köksap gerekse sülüklerle kısa sürede yayılan Bermudagrass-Köpek Dişi Ayrığı=Bermuda Çiminin rengi acık yeşilden koyu yeşile kadar değişebilir (Açıkgöz, 1994).
Sıcak iklim bitkisi(C4) olan Bermudagrass-Köpek Dişi Ayrığı=Bermuda Çimi, en iyi gelişmesini ortalama sıcakların 25oC’ın üzerinde bulunan iklim kuşağında gerçekleştirmektedir. Düşük sıcaklıklara çok duyarlı olan bitkinin biyümesi genellikle 10oC’in altındaki sıcaklıklarda durur. Sıcaklığın -2 ile -3 oC ‘ye düşmesi, bitkilierin toprak üstü aksamlarını öldürmekte, büyüme noktaları dormansiye girmektedir. Aşırı sıçaklıklara oldukçadayanıklı olan Bermudagrass-Köpek Dişi Ayrığı=Bermuda Çimi sıcak ve tropik bölgelerde, sahil kuşağında, 670-1750 mm yağış alan yörelerde veya sulanan ortamlarda, 2600 m yüksekliklerde dahi yetiştirilebilmektedir (Avcıoğlu ve Soya,2009; Duke, 1983).

Basılmaya ve çiğnenmeye dayanımı çok üstün olan Bermudagrass-Köpek Dişi Ayrığı=Bermuda Çiminin kendini yenileme yeteneği yüksek, gölgeye dayanımı zayıftır. Çok değişik toprak şartlarında gelişebilir. Ancak iyi drenajlı, ince yapılı ve verimli topraklarda hızla yayılır. Toprak reaksiyonuna toleransı geniştir. pH’sı 5.5-7.5 arasında değişen topraklarda yetişebilir. Su göllenmesine oldukça dayanıklıdır. Tuzlu topraklarda diğer bitkilerden daha iyi gelişir (Açıkgöz, 1994).

Bermudagrass-Köpek Dişi Ayrığı=Bermuda Çimi tohumları ile veya vejetatif olarak üretilebilmekte, ancak 1000 tane ağırlığının(0.26 gr) çok düşük olması nedeniyle vejetatif olarak üretimi daha kolay yapılmakta ve pratik olmaktadır. Vejetatif üretim, bitki materyali (rizom ve stolon) ile gerçekleştirilir. Vejetatif parçalar, kesici araçlarla toplanır, parçalanır ve hazırlanan toprağa ya elle ya da özel aletlerle serpilir (Avcıoğlu ve Soya,2009).



Son yıllarda değişik Cynodon türleri veya melezlerden çim bitkisi olarak kullanılan birçok  yeni varyete geliştirilmiştir. Bu türler melezlerin özellikleri aşağıdaki gibi özetlenebilir.

a.     Cynodon transvaalensis (Burt-Davy): İnce yapılı, narin ve koyu yeşil yaprakları ile güzel bir çim örtüsü meydana getirir. Kuvetli sülükleri ile kısa sürede yayılır.

b.     Cynodon x magennissi (Hurcombe): Çok kaliteli çim oluşturur. İnce ve narin sülüklerle yayılır. C. transvaalensis ile C.dactylon türlerinin doğal bir melezidir.

c.      Cynodon imcompletus var. Hirsutus (stent) de Wet et Harlan: Çok ince ve narin sülüklerle yayılır. Köksaplı gelişmeye bu türde rastlanmaz.
  
Bu üç tür veya melez genellikle Uganda çimi olarak tanınır. Bunlar arasında en yaygını Cynodon transvaalensis ve Cynodon x magennissi çeşitleridir. Bermudagrass-Köpek Dişi Ayrığı=Bermuda Çiminden daha narin yapıda ve kaliteli çim veren bu varyetelerin genel iklim ve toprak istekleri Bermudagrass-Köpek Dişi Ayrığı=Bermuda Çimi ile benzerlik gösterir. Ancak soğuğa daha hassastırlar(Açıkgöz, 1994).

17 Nisan 2011 Pazar

Ankara 19 Mayıs Stadyumu/ Ankaragücü-Bucaspor Maç Sonu Sahada Oluşan Hasarlar

 Ankaragücü-Bucaspor Maç Sonu Sahada Oluşan Hasarlar












Maç sonu İlk bakım çalışmaları hemen başladı.Hasar görmüş bölgelere Kum+Tohum'dan oluşan karışım eklenerek enkısa sürede yüzeyin çim ile kaplanması amaçlandı.
(Ankara 19 Mayıs Stadyumu Futbol sahası Türkiye'deki en yoğun maç tarafiğine sahip sahalardan biridir.Her hafta Türkiye Süper Lig Müsabakasına ev sahipliği yapmaktadır.)


25 Mart 2011 Cuma

Tall Fescue-Kamışsı Yumak ( Festuca arundinacea Schreb.)

Tall Fescue-Kamışsı Yumağın anavatanı Avrupa ve Asya’nın serin, ılıman ve nemli  bölgeleri ile Kuzey Afrika’dır. Doğal yayılma alanı ise Avrupa, Kuzey Afrika, Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zelanda ve Avuztralya’nın ıslak ve bataklık çayırlarıdır(Ayan ve Acar,2009; Hoover ve ark.,1948).


 



Uzun ömürlü bir bitki olan Tall Fescue-Kamışsı Yumak serin ve nemli bölgelerde iyi gelişir. Derin köklü olması ile sıcağa ve kurağa diğer çim türlerinden daha iyi dayanır. Kurak dönemlerde diğer türlere gore yeşilliğini uzun sure devam ettirir. Soğuğa dayanımı çok yüksek değildir.Gölgeye dayanımı orta derecededir. Basılmaya ve çiğnenmeye dayanımı ise yüksektir(Açıkgöz, 1994).
Çok değişik toprak şartlarında yetiştirilebilir. En iyi gelişimini verimli, nem tutan ve organik maddece zengin topraklarda yapar. Ancak verimsiz ve toprak reaksiyonu çok değişik topraklarada kolayca uyum gösterir. Örneğin pH’sı 4,7 ile 8,5 arasında değişen topraklarda yetişebilir. Bununla beraber asit toprakları (pH 5,5-6,5) tercih eder. Alkali ve tuzlu topraklarda diğer çim türlerinden daha iyi gelişir. Su göllenmesine ve zayıf drenajlı topraklara dayanımı oldukça iyidir (Açıkgöz, 1994).
Son yıllarda ince yapraklı,yavaş gelişen ve çim alanlara uygun Tall Fescue-Kamışsı Yumak çeşitleri geliştirilmiştir. Bu çeşitler yazları sıcak ve kurak geçen kara iklimin veya Akdeniz ikliminin hokum süedüğü alanlarda ile kullanılmaya başlamıştır. Basılmaya dayanım yüksek olması nedeni ile spor alanlarda kullanımı giderek artmaktadır. Tohumları oldukça iri olması nedeniyle ekimi kolaydır. Çıkıştan sonra bitkiler hızla gelişerek toprağı kaplarlar (Açıkgöz, 1994).

16 Şubat 2011 Çarşamba

Rough Bluegrass-Adi Salkımotu (Poa trivialis L.)


Kuzey Avrupa’nın yerli bir bitkisi olan Rough Bluegrass-Adi Salkımotu toprak ve iklim istekleri Kentucky Bluegrass-Çayır Salkımotu’na benzerse de çim özellikleri oldukça farklıdır. İnce yapılı, açık yeşil renkli bir çim oluşturur. Yatık bir şelilde gelişen bitki, sülükleri ile yayılır. Birim alanda daha az kardeşlendiği için daha seyrek yapılı bir çim oluşturur(Açıkgöz, 1994).


Uzun ömürlü bir bitkidir. Nemli ve serin bölgelerdeki ince yapılı su tutan topraklarda iyi gelişir. Kurağa ve sıcağa dayanımı çok zayıftır. Buna karşılık soğuklardan zarar görmez. Gölgeye karşı dayanıklılığı ile tanınır. Basılmaya ve çiğnenmeye dayanımı ise çok zayıftır. Az çiğnenen, gölge alanlar için hazırlanan karışımlara uygundur. Rough Bluegrass-Adi Salkımotu tohumla üretilir. Tohumları çok küçük, çimlenmesi ise oldukça geçtir. Gölge şartlarda  ve düzenli biçilen alanlarda karışımlara hakim olur. Bu özelliklerine karşın çok kullanılan bir tür değildir. Çim alanlar için özel olarak ıslah edilmiş çeşitlerin sayısı da sınırlıdır(Açıkgöz, 1994).

9 Şubat 2011 Çarşamba

Kentucky Bluegrass-Çayır Salkımotu (Poa pratensis L.)


Avrupa ve Asya kıtalarının doğal bir bitkisi olan Kentucky Bluegrass-Çayır Salkımotu, tüm dünyada en fazla kullanılan çim bitkilerinden biridir. Uzun ömürlü bir bitkidir. Çok sık ve ince yapılı bir yeşil alan oluşturur. Yaprakları tipik kayık şeklinde, tüysüz, mavi-yeşil renklidir. Çimlenme ve sürme hızının yavaş olması ile tesisi zordur. Ancak uygun şartlarda köksapları ile hızla yayılır. Rekabet gücü çok yüksektir. Karışımda yeralan diğer bitkilerin aleyhine gelişir(Açıkgöz, 1994).
Kentucky Bluegrass-Çayır Salkımotu serin ve nemli bölgelerde çok iyi gelişir. Sıcak ve kurak dönemlerde büyümesi yavaşlar. Suya ihtiyacı çok fazladır. Sıcak dönemlerde sulama yapıldığı halde büyümesi yavaşlar. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde çok iyi bir yeşil alan oluşturur. Kışa dayanıklılığı oldukça yüksektir. Gölgeye çok dayanıklı değildir. Tam güneş ışığı alan veya yarı gölge bölgelere ekilmelidir. Basılmaya ve çiğnenmeye orta-iyi derecede dayanıklıdır (Açıkgöz, 1994).

Nemli, drenajı iyi, verimli, nötr veya hafif asit (pH 6-7) toprakları sever. Drenajı bozuk, fazla asit topraklarda kısa sürede seyrekleşir. Kentucky Bluegrass-Çayır Salkımotu tohumla üretilir. Tohumları küçük olduğu gibiçimlenmesi geç, fideleri çok zayıftır. Kısa boylu olduğundan biçime çok dayanıklıdır(Açıkgöz, 1994).


18 Ocak 2011 Salı

Golf: Sadece bir oyun değil(ABD)

--ABD--
-16000 adet Golf Sahası
-33.2 Milyar Dolarlık Sektör
-483649 Kişiye İş olanağı

13 Ocak 2011 Perşembe

Antalya-Belek'te Golf Sahalarında Kullanılan Bazı Serin İklim Çimleri

lolium perenne/esquire

lolium perenne/stravinsky 
lolium perenne/sun 
poa pratensis/bluecip 
poa trivialis/darkhorse 
festuca arundinacea/eldorada

12 Ocak 2011 Çarşamba

Çimin Güneş görme durumuna göre kök gelişimi...

Soldan Sağa:
Tüm Gün Güneş Alan-Sabahları Güneş Alan-Öğlenleri Güneş Alan-Gün içinde Kısmi Güneş Alan-Tüm Gün Gölgede Kalan

6 Ocak 2011 Perşembe

iaTURF: CORSAIR HERBICIDE TRIAL 2010-SHAWN FOPMA

iaTURF: CORSAIR HERBICIDE TRIAL 2010-SHAWN FOPMA: "Nick Christians January 6, 2011 The information below is a report on a Corsair Herbicide trial conducted by undergraduate student Shawn Fop..."

4 Ocak 2011 Salı

Çim sadece çim mi?


Kişi başına düşen yeşil alan miktarının 8–12 m² olduğu Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında,   ülkemiz koşullarında bu rakamın çok altında kalındığı (ortalama2m²)görülmektedir. Oysa, son zamanlarda gündemde ve ülkemiz için bir aşama olacağı kabul edilen, sosyal, ekonomik ve politik açıdan standartlarına uymak için çaba sarf ettiğimiz Avrupa Topluluğu Normlarında kişi başınadüşen yeşil alan miktarınında bir standart olduğu unutulmamalıdır(Salman,2008; Sözen vd., 1991).
Çim alanlar; toprak yüzeyini örterek sık şekilde gelişim gösteren, homojen bir görünüşe sahip ve sürekli biçilerek kısa tutulan; genellikle Graminea (Poaceae) familyasına dahil olan bitki ve bitki topluluklarının bulunduğu, yapay olarak tesis edilmiş yeşil alan yüzeyleri şeklinde tanımlanmaktadır (Salman,2008; Orçun, 1979; Avcıoğlu, 1997).
Çim yüzeyler gündüz güneş ışıklarını emer, gece ise gündüz topladığı radyasyonu geri vererek ortamı olumlu yönde etkilerler (Salman,2008; Beard, 1973). Transpirasyonla (terleme) su kaybederek, ortam sıcaklığının 5°C  azalmasını sağlarlar. Amaca uygun tesis edilen 1 m²’lik alanda yaklaşık 4000 adet sürgün oluşturarak ve enerji absorbe ederek bir klima gibi işlev görürler (Salman,2008; Uzun, 1992; Avcıoğlu, 1997).