Kişi başına düşen yeşil alan miktarının 8–12 m² olduğu Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında, ülkemiz koşullarında bu rakamın çok altında kalındığı (ortalama2m²)görülmektedir. Oysa, son zamanlarda gündemde ve ülkemiz için bir aşama olacağı kabul edilen, sosyal, ekonomik ve politik açıdan standartlarına uymak için çaba sarf ettiğimiz Avrupa Topluluğu Normlarında kişi başınadüşen yeşil alan miktarınında bir standart olduğu unutulmamalıdır(Salman,2008; Sözen vd., 1991).
Çim alanlar; toprak yüzeyini örterek sık şekilde gelişim gösteren, homojen bir görünüşe sahip ve sürekli biçilerek kısa tutulan; genellikle Graminea (Poaceae) familyasına dahil olan bitki ve bitki topluluklarının bulunduğu, yapay olarak tesis edilmiş yeşil alan yüzeyleri şeklinde tanımlanmaktadır (Salman,2008; Orçun, 1979; Avcıoğlu, 1997).
Çim yüzeyler gündüz güneş ışıklarını emer, gece ise gündüz topladığı radyasyonu geri vererek ortamı olumlu yönde etkilerler (Salman,2008; Beard, 1973). Transpirasyonla (terleme) su kaybederek, ortam sıcaklığının 5°C azalmasını sağlarlar. Amaca uygun tesis edilen 1 m²’lik alanda yaklaşık 4000 adet sürgün oluşturarak ve enerji absorbe ederek bir klima gibi işlev görürler (Salman,2008; Uzun, 1992; Avcıoğlu, 1997).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder